Szexuálpszichológus, szexológus, párterapeuta

Izgalmi fázis zavarai nőknél – A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz (a hüvely nedvesedésének hiánya)

A női izgalmi fázis zavar leírása:

Testileg a hüvely nedvesedésének és egyéb jellemző változásainak a hiánya jellemzi. A genitáliák nedvesedésének, megduzzadásának hiánya az aktus közben, és így az orgazmus közben. Így az orgazmus zavara is társul a folyamathoz. Lelki szinten csökken az örömkészség, és hiányoznak az erotikus érzések.

A női izgalmi fázis zavar gyakorisága:

Egy vizsgálatban azt találták, hogy a nők 43%-ánál alkalmanként előfordul nedvesedési probléma. A 18-59 éves nők közt a nők 14%-nál jelentkezett az izgalmi zavar.

Összességében a nőknél 10-50% közötti az előfordulás gyakorisága. A tünetek sok esetben nem érzékelhetőek a hüvelyi nedvesítők, síkosító anyagok miatt.

A női izgalmi fázis zavar lehetséges okai:

A szexuális ingerlésre adott csökkent választ okozhatja teljesítményszorongás, depresszió, düh, negatív önértékelés, korábbi szexuális erőszak és bántalmazás. Negatív szexuális attitűd, szexuális teljesítményszorongás, továbbá bűntudat a szexuális kapcsolat miatt, vagy bűntudat maszturbáció miatt.

Az izgalmi fázis zavaroknak lehet a hátterében szexuális műveletlenség. Sok esetben a partner nem tud vagy nem akar megfelelő szexuális ingerlést alkalmazni. Ok lehet a férfiszerep nem megfelelő értelmezése, vagy a nemi szervekkel kapcsolatos ellenérzés.

A hagyományos, alárendelődő, passzív női szerep elfogadása nehezíti a nyílt, kiegyensúlyozott szexuális kommunikációt, mind az igények kifejezését, mind pedig a negatív érzések kommunikálását.

Oka lehet még, ha a nő rendszeresen csak a partnere kedvéért fogadja el a közeledését, amikor nem állnak fenn részéről a szükséges fizikai, érzelmi, kognitív feltételek.

 

Lehetnek biológiai, testi eredetű okai is az izgalmi fázis zavarnak, így vasculáris és neurológiai korképek, hormonális zavarok, fogamzás gátló tabletták használata.


Rendszeres pszichológiai, szexuálpszichológia és párkapcsolati témájú írások, gondolatok a Facebook oldalamon: