Szexuálpszichológus, szexológus, párterapeuta

Korai ejakuláció (korai magömlés, korai orgazmus, ejaculatio praecox)

A korai magömlés, korai ejakuláció leírása:

Koraim magömlés, korai orgazmus esetén az ejakuláció tartósan vagy ismétlődően, minimális szexuális stimulációra, a személy akarata ellenére következik be. Ez történhet a pénisz hüvelybe való bevezetése előtt, a pénisz hüvelybe való bevezetésekor, illetve a pénisz hüvelybe való bevezetése után közvetlenül.

Tágabb értelmezésben minden olyan eset korai ejakuláció (korai magömlés, korai orgazmus, ejakulácio praekox) amikor az ejakuláció a személy szándéka ellenére következik be.

A korai magömlés, korai ejakuláció gyakorisága:

A szűkebben értelmezett korai magömlés a férfiaknál leggyakrabban előforduló szexuális zavar, a leggyakoribb férfi szexuális diszfunkció. Egy évet vizsgálva, a férfiak 5-29 %-ánál fordul elő tartósan vagy ismétlődően korai magömlés. Más vizsgálatok szerint korai ejakuláció előfordulási gyakorisága 25-40%. (Egyes területeken ez sokkal gyakoribb. Így például észak-indiai vizsgálatban 77%-os gyakoriságot találtak.)

A korai magömlés, korai ejakuláció lehetséges okai:

Oka lehet a férfi tapasztalatlansága, a szexuális helyzet rendkívüli izgalma, akut pszichológiai stressz, kapcsolati stressz, pszichoszexuális készségdeficit, különféle hiedelmek, tapasztalatlanság, a férfi szerep félreértelmezése.

Az utóbbi évtizedekben nőtt a szeretkezések átlagos időtartama, így a korai magömléssel küszködők számára méginkább kihangsúlyozódott a probléma. Számos ok állhat a háttérben. Ilyen a tapasztalatlanság, vagy nem megfelelő szexuális tapasztalatok. Nem megfelelő technikai kivitelezése a szeretkezésnek. Az orgazmus feletti kontroll hiánya. A pénisz ingerküszöbe sokmindentől függ, de fontos meghatározója a szeretkezések gyakorisága és az utolsó kielégülés óta eltelt idő hossza. Amennyiben az önkielégítés rendszerint gyorsan történik, abban az esetben a személy nem tanulja meg érzékelni idejében az orgazmus közeledtét, és nem szerez gyakorlatot az orgazmus késleltetésében, az orgazmus feletti kontrollban.

A kutatások azt igazolták, hogy hormonális vagy egyéb biológiai tényezők következménye nem lehet korai magömlés. A korai magömlés hátterében mindig pszichológiai ok vagy az orgazmus feletti kontrollban való járatlanság áll.

A korai magömlés, korai ejakuláció gyógyszeres kezelése:

Számos esetben ajánlanak különféle csodaszereket vagy gyógyszereket a korai magömlés kezelésére. A különféle csodaszerek általában hatástalannak bizonyulnak. Ezzel szemben néhány pszichiátriai gyógyszer mellékhatásaként valóban megjelenik az orgazmus elérési idejének meghosszabbodása, így némely esetben előfordul, hogy ilyen készítményt írnak fel korai magömlés gyógyítására. Ekkor azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy az említett hatóanyagnak csupán mellékhatása a magömlés késleltetése, míg fő hatásával és egyéb mellékhatással is számolni kell. A korai magömlés pszichológiailag kezelhető probléma, így igen kockázatos azt pszichiátriai korképek esetén használt gyógyszerekkel kezelni a „szerencsés” mellékhatás miatt.


Facebook oldalam: