Szexuálpszichológus, szexológus, párterapeuta

Vaginizmus, hüvelygörcs

A vaginizmus, hüvelygörcs leírása:

A vaginizmus, a hüvely külső egyharmadának az akarattól független izom-spazmusa, izomösszehúzódása, amely a közösülést ismételten vagy tartósan lehetetlenné teszi. Ehhez némely esetekben más medencei izomcsoportok, hasizmok, illetve a comb és farizmok is csatlakoznak. Nem minden esetben jár fájdalommal, de számos esetben igen. Néha még a tampon használata is lehetetlenné válik. Sok esetben összekeverhető a dyspareuniával, a szexuális averzióval és a hyppoaktív szexuális zavarral. Vaginizmus esetén a pénisz behatolását lehetetlenné teszi a hüvely külső harmadának görcsös összehúzódása.

A vaginizmus, hüvelygörcs gyakorisága:

Előfordulási gyakorisága 1%.

A vaginizmus, hüvelygörcs lehetséges okai:

Számos oka lehet. Ok lehet például, ha az első behatolás fájdalommal jár, amelyre adott ellenreakció rögzül, és később felelevenítődik, illetve szexuális ingerek hatására újra megjelenik. Azáltal fel is erősödhet, hogy a vaginizmus meggátolja a közösülést, és így a rossz élmény helyébe nem kerülhet kellemes tapasztalat.

Ok lehet még vallási meggyőződésnek ellentmondó szexuális tevékenység, félelem a terhességtől, a partner szexuális problémáira való reagálás, szexuális trauma vagy fenyegető apa. A vaginizmus oka lehet a fóbiás félelem a nemi betegségektől, a nem kívánt terhességtől. Irreális félelem a szűzhártya berepedésével járó fájdalomtól, vérzéstől.

A vaginizmus, a hüvelygörcs oka lehet traumatikus első közösülési kísérlet, nemi erőszak, lelki értelemben fájdalmas szexuális érintkezés. Szexuálhigiéné és szexuális érésre vonatkozó negatív anyai attitűd.

Sok esetben a vaginizmus, a hüvelygörcs oka a vagina, a hüvely tanult reakciója, amely hátterében a behatolástól való félelem áll, vagy a szexuális együttléttel kapcsolatos szorongás. Oka lehet a tájékozatlanság is, vagy eredményezheti az első alkalomról szóló rémtörténetek és ijesztgetések miatt kialakuló elkerülő magatartás.

Lehet a háttérben korábbi rossz tapasztalat, amikor a pénisz hüvelybe való bevezetése a hüvely nedvesedése hiányában történt meg, így fájdalmat okozott. Oka lehet gyermekkori szexuális kihasználás és felnőttkori szexuális erőszak.

A vaginizmusnak, a hüvelygörcsnek biológiai oka lehet sebészeti beavatkozás, hüvelygyulladás, merev szűzhártya, medencei tumor, hüvelyfal-atrófia.


Facebook oldalam: