Szexuálpszichológus, szexológus, párterapeuta

Szexuális averzió (korábbi nevén: szexuális fóbia, frigiditás)

A szexuális averzió leírása:

A szexualitás kerülése. Tartós vagy ismétlődő elkerülő magatartás a szexuális partnerrel történő minden vagy majdnem minden genitális érintkezéstől. Ez lehet általános, vagy specifikus. A specifikus csak bizonyos jellegű aktusra vagy a szexuális érintkezés egy aspektusára érvényes az averzió. Az általános averzió bármilyen szexuális ingerre vagy annak lehetőségére is igaz.

A személy kimondottan kellemetlennek találja a szexuális együttlétet. Nem érez vágyat és örömöt, inkább undort és szorongást, félelmet él át.

A szexuális averzió gyakorisága:

Nőknél gyakrabban fordul elő, férfiaknál ritkább.
A legújabb terminológia szerint külön érdemes tárgyalni a férfi vágyhiány és a női vágyhiány eseteit.

A szexuális averzió lehetséges okai:

A szexuális motivációban összeadódnak biológiai, lelki és kulturális folyamatok, így ezek bármelyike okozhatja a vágy csökkenését vagy megszűnését.

A szorongás, a harag csökkentheti, megszüntetheti a szexuális vágyat. A szigorú vallásos nevelés, bűntudat, az önuralom, az önkontroll elvesztésétől való félelem, illetve a nem kívánt terhességtől való tartás.

Következhet egyéb szexuális zavarokból is, illetve egyéb mentális zavarokból, így például a kényszerbetegségből.

Okozhatják nehezen kezelhető helyzetek, stressz, akár munkahelyi, párkapcsolati akár egyéb stressz, haláleset, meddőségi problémák, terhesség alatti, terhességet követő állapot.

Oka lehet párkapcsolati probléma, párkapcsolati konfliktus, egyéb személlyel való konfliktus.

A házastársnak, partnerének kiszolgáltatott személy is elvesztheti a szexuális vágyát. Oka lehet a párkapcsolati tapasztalatlanság, a szexuális tapasztalatlanság. Problémát okozhat, ha a feleknek különböző elképzeléseik vannak a „távolság-közelség”, a személyes tér, a kapcsolati intimitás ideális mértékéről. Akinek nagyobb távolságra van szüksége, annak akár tudatos, akár tudattalan „lehetőség”, hogy csökken vagy megszűnik a szexuális vágya, amellyel biztosítani látszik, a nagyobb tér, nagyobb távolság.

Előfordul, hogy némely férfiak összetett okból nem éreznek szexuális vágyat olyan nők iránt, akiket becsülnek, tisztelnek, szeretnek. Hasonló módon az első gyermek születése nyomán néhány férfiban összeütközésbe kerül az anya és a szexuálisan vonzó nő képe, és ezt a két szerepet nem tudják egyetlen személyben összeegyeztetni.

Az öregedés is fontos tényező, jelen kultúránkban a szexuális vonzerő azonosítva van a fiatalsággal, így idősebb korban sokan azonosulnak is a sztereotípia szerinti aszexuális időskorral, csökken a szexuális önbecsülés és így elveszhet a szexuális érdeklődés is. A kor előrehaladtával nem törvényszerű a szexuális vágy és a szexuális életi megszűnése. (Felmérések szerint a 90 évesnél idősebb férfiak 50%-a rendszeresen maszturbál, és a hasonló korú nők között is kb. 25% ez az arány.)

A szexuális bántalmazás, molesztálás eredménye is lehet a vágy csökkenése vagy megszűnése. A bántalmazás élménye összekapcsolódhat a szexuális aktus élményével, és így akár tudatos, akár tudattalan módon a későbbi aktus során felidéződhet, és ez komoly mértékű szorongással járhat, amely gátolja a szexuális öröm átélését, és a szexuális vágyat.

Oka lehet gyermekkori szexuális erőszak, vagy bármilyen traumatikus élmény, ami a szexualitással összefügg, vagy ahhoz kapcsolható. További ok lehet még a teljesítményszorongás is, a bűntudat, a félelem. Ezen kívül okozhatja túlságosan szigorú erkölcsi normákat követő és/vagy mereven vallásos nevelés. Okozhatják a szexualitással kapcsolatos negatív szülői üzenetek is. Ok lehet még az elakadás a pszichoszexuális fejlődésben.

Számos biológiai okis állhat a vágyzavarok hátterében: Csökkenti a szexuális vágyat, ha a prolaktin hormon szintje túl magas, ha a tesztoszteron (férfi nemi hormon) szintje túl alacsony, ha az ösztrogén (női nemi hormon) szintje túl alacsony vagy túl magas. A fogamzásgátló tabletták általában nagy mennyiségű ösztrogént tartalmaznak, így az ebből következően csökkenthetik a szexuális vágyat. A menopauza (klimax) után számos nő esetében csökken a szexuális vágy, amely összefüggésben lehet a csökkenő ösztrogén szinttel. (Ezzel együtt lényeges megemlíteni, hogy sok nő esetében éppen klimax után kezd növekedni a szexuális vágy, akár azért mert akkor már nem kell félni a nem kívánt terhességtől, akár egyéb okból.)

A gyakorlat mindezekkel együtt azt mutatja, hogy a vágy zavarainak a hátterében ritkán áll hormonális probléma. Számos gyógyszer mellékhatásként csökkenti a szexuális vágyat. A drogok, kábítószerek majdnem mindegyike okoz rövidebb vagy hosszabb idő alatt zavart a szexuális életben. Kezdetben számos kábítószer növeli a szexuális vágyat, azonban ez rövid idő elteltével megfordul, és a szexuális vágy csökkenését illetve megszűnését okozzák.

A szexuális vágy létrejöttében fontos szerepet játsszanak a hormonok, ám közel sem kizárólagos a szerepük, amelyet az az érdekes tény is mutat, mely szerint a szexuális vágyat csökkentő gyógyszer mellékhatások már régóta ismeretesek, ugyanakkor a szexuális vágyat növelni, felébreszteni tudó gyógyszerek nincsenek, tehát a hormonszint kedvezőtlen változása csökkentheti a szexuális vágyat, de a megfelelő szintje önmagában még nem elegendő a szexuális vágy kialakulásához.

Számos testi betegség is csökkenti a szexuális vágyat, illetve számos gyógyszernek van ilyen mellékhatása. A betegségekhez sok esetben kapcsolódó depressziónak, fájdalomnak, stressznek szintén lehet vágycsökkentő hatása.


Facebook oldalam: