Szexuálpszichológus, szexológus, párterapeuta

LMBTQ pszichológus

Az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális, queer) témakör alapvetően számos különböző terület kapcsán fordul elő a pszichológus, szexuálpszichológus rendelőjében. Egy okkal viszont nem. Először is milyen okkal nem:

Mi nem célja az LMBT személyekkel végzett terápiának?

A szexuális orientáció nem döntés kérdése, nem szándékos választás, hanem adott. Így a szexuális orientáció változtatása nem lehetséges. Ezért pszichológus nem vállalhat és nem is vállal ilyet, mert ez nem változtatható sem pszichoterápiás sem egyéb módon. Ezért a reparatív terápia, amely a szexuális orientáció megváltoztatását célozza nem elfogadható és nem etikus, mert nem vezethet eredményre. Ezzel szemben a terápia szemlélete affirmatív terápia, ami azt jelenti, hogy nem az orientáció változtatását tűzi célul. Hanem azt, hogy az adott orientációval a személy hogyan tud minél jobban kiteljesedni, hogyan tudja megtalálni önmagát és a személyes boldogságot. Illetve a felmerülő párkapcsolati és szexuális problémák kezelését jelenti, figyelembe véve az LMBT sajátosságokat. De összességében önmagában a felmerülő szexuális, párkapcsolati vagy életvezetési problémák megoldását kitűzve célul.

Melyek a leggyakoribb céljai, okai az LMBTQ személyekkel folytatott tanácsadásnak, terápiának?

LMBT szexuálterápia, szexuálpszichológia

Az LMBTQ személyek a szexuális orientációval kapcsolatos problémákon kívül természetesen bármilyen szexuális, párkapcsolati vagy életvezetési probléma kapcsán kérhetnek segítséget. A hozzám forduló meleg és leszbikus személyek többsége nem az LMBT-val szorosan összefüggő problémával keres fel mint szexuálpszichológus, hanem konkrét szexuális problémával vagy párkapcsolati problémával. A meleg férfiaknak is problémájuk időnként a merevedési zavar vagy orgazmus nehéz elérése. A leszbikus nők között is fordul elő természetesen orgazmus hiány, illetve minden LMBTQ személyt érinthet a szexuális vágy zavara, a pornófüggés és minden egyéb szexuális funkciózavar. Mindezekben a problémákban természetesen nagyon ajánlott szexuálpszichológus felkeresése szexuálterápia, pszichoterápia céljából.

LMBT párterápia

Párterápia természetesen sok esetben indokolt az meleg és leszbikus személyek számára is. Ebben van amikor nagyon jelentős szerepet kap az LMBTQ helyzet számos sajátossága. Ugyanakkor sok esetben az LMBT témakör érintése nélküli, attól független párkapcsolati kérdések, konfliktusok, elakadások során keresnek párterápiás segítséget a meleg és leszbikus párok.

Saját maguk megértése, elfogadása, kiteljesedése

Fontos a saját szexuális orientáció megértése, elfogadása, az azzal való létezés a mindennapokban. Van akiben már óvodás korban, vagy a kamasz éveiben tudatosul a szexuális orientációja, és van amikor ez később válik tudatossá. Ez sok esetben láthatatlanságot jelent, és a személynek ki kell alakítania a saját orientációjához való viszonyát. Illetve azt, hogy ki előtt és hogyan lesz ez látható és vállalható. A leszbikus és meleg személyeknél mindez járhat belső szerepkonflitusokkal, és a környezet és a  társadalommal előtt való önmegmutatás nehézségeivel. Ebben felkészült pszichológus, szexuálpszichológus jelentős segítséget tud nyújtani.

Szülőknek, hozzátartozóknak tanácsadás – Meleg a gyerekem, leszbikus a lányom, meleg a férjem, leszbikus a feleségem, meleg az apám, leszbikus az anyám stb.

A melegek és leszbikusok száma Magyarországon százezrekben mérhető, így mindenkinek számos érintett ember van a környezetében. Ugyanakkor sokszor nehéz és váratlan helyzetet teremt egy coming out (előbújás). Sok esetben a szülők csak ekkor szembesülnek azzal, hogy a gyerekük meleg vagy leszbikus.  Ezzel nem mindig könnyű megküzdeni, összeegyeztetni a világról alkotott képükkel, a terveikkel, azzal az életúttal amit a gyermeküknek elképzeltek.

Az is előfordul, hogy valaki párkapcsolatban, házasságban, családban ébred rá a valódi szexuális orientációjára, vagy akkor jut el oda, hogy ezt vállalni szeretné. Ekkor párjának, családjának is szembe kell nézni ezzel, amely új helyzetet teremt.

Az is előfordul, hogy valaki szülőként bújik elő (coming out), és ezzel a fiatal vagy akár felnőtt gyermekei szembesülnek. Ez van amikor nagyon gördülékeny, de van amikor nem könnyű.

Ilyen és számos egyéb esetben nem, vagy nem csak az LMBT személyeknek van szükségük pszichológusi támogatásra, hanem a hozzátartozók számára is. Mert szeretnék megérteni, hogy mit jelent LMBTQ személynek lenni, szeretnék ezt megérteni, megtanulni hozzá viszonyulni, vagy csak tudni elfogadni.

Ezekben az esetekben javasolt hozzáértő pszichológus, szexuálpszichológus felkeresése.

Felkészültség, tájékozottság

Széles körű ismereteim vannak LMBTQ témakörökben. A fontosabb személyek, akik segítették elmélyíteni a tudásomat különböző workshopokon, egyetemi képzéseken, szakképzésen és írásaikon keresztül:

Milanovich Dominika, Faix-Prukner Csilla, Rózsa Krisztián, Szalai Gerda, Német Ádám, Birtalan Balázs

LMB, LMBT, LMBTQ, LMBTQIA rövidítésekről röviden:

LMB – leszbikus, meleg, biszexuális

Az LMB a legszűkebb kategória, itt lényegében a szexuális orientációkról van szó.  Alapvetően az azonos nemhez való vonzalom változatait írja le. A melegek férfiak, akik férfiakhoz vonzódnak. A leszbikusok nők, akik nőkhöz vonzódnak. A Biszexuálisok nők vagy férfiak, akik nőkhöz és férfiakhoz is vonzódnak. Ehhez nagyon hasonló a pánszexualitás. Pánszexuális az, akinek a vonzalmában a másik neme nem játszik szerepet, a nem nem meghatározó a vonzalom tekintetében.  A meleg kifejezést néha minden LMB vagy LMBTQ személyre értik. Sokan sértőnek tartják a meleg kifejezés gyűjtőfogalomként való használatát. Az LMB angol eredeti változata: LGB.

LMBT – leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális

Az LMBT rövidítés az LMB szexuális orientációt  leíró betűkön felül tartalmazza a T-t, amely a transzszexualitást jelenti. Transzszexuális az a személy, akinek a születésekor megállapított neme nem azonos a nemi identitásával, a társadalmi nemével. A transzszexuális ellentéte a cisznemű. Cisznemű az a személy, akinek a születésekor megállapított neme azonos a nemi identitásával és a társadalmi nemével. Az LMBT kifejezés angol eredetije az LGBT

LMBTQ – leszbikus, meleg, biszexuális, traszszexuális, queer

Talán az LMBTQ a leggyakrabban használt rövidítés az LMBT rövidítésen kívül. A Q a queer kifejezés rövidítése. A magyar nyelvben fura a queer kifejezés. A queer szó eredetileg azt jelenti, hogy furcsa, szokatlan. Ezt használják gyűjtőfogalomként is minden LMBTQIA személyre. Ugyanakkor a queer vagy genderqueer kifejezés azokra a személyekre utal, akik nem a hagyományos, szexuális orientációt leíró módon kívánják meghatározni önmagukat. Az LGBTQ angol eredeti betűszava az LGBTQ

LMBTQIA – leszbikus, meleg, biszexuális, treanszszexuális, queer, interszexuális, aszexuális

Az LMBTQIA tovább bővíti a kört.

Az I az interszexualitás betűje. Interszexuális az a személy, akinek a testi, biológiai jegyei eltérnek a nemi szervekhez kapcsolódó szokásos jegyektől. A legtöbbször a nemi szervek alapján nem határozható meg a nemük egyértelműen férfiként vagy nőként, mert mindkét nem nemi szerveivel rendelkeznek nagyobb vagy kisebb mértékben. Ezt régen úgy hívták, hogy hermafrodita vagy hermafroditizmus, kétneműség.

Az A az LMBTQIA rövidítés végén pedig az asszexualitást jelzi. Asszexuális az a személy, aki alapvetően senki iránt sem érez szexuális érdeklődést, szexuális vonzalmat. Sok esetben ezt a szexuális orientáció egy formájának tekintik. Az asszexuális személy bár vonzalmat nem érez, de lehet szerelmes és érezhet vonzalmat mások iránt, törekedhet párkapcsolatra és érzelmi kötődésre, mindezt nem zárja ki a szexuális vágy hiánya.

Az LMBTQIA angol eredetije: LGBTQIA

LMBT+ LMBTQ+

Sokszor az LMBT+ vagy LMBTQ+ betűszóval rövidítik a hosszabb változatokat. Utalva arra, hogy beleértik a szexuális sokféleség és változatosság számos típusát. Angolul pedig hasonlóképpen: LGBT+ illetve LGBTQ+


Facebook oldalam: