Szexuálpszichológus, szexológus, párterapeuta

Parafília, fétis

A parafília, a fétis régi neve szexuális perverzió illetve  szexuális deviancia. A szexuálpszichológia ma már sokkal árnyaltabban gondolkodik erről. A mai elnevezés már nem sugallja azt, hogy devianciáról van szó. Bár a parafília lehet veszélyes, ugyanakkor nagyon sok esetben inkább egyéni és szokatlan, de ártalmatlan vágyról, kielégülésről beszélhetünk.

A parafília azt jelenti, hogy a személy szexuális vágya, izgalma, kielégülése nem a megszokott és általánosan elfogadott helyzetekhez, tárgyakhoz, személyekhez  kötődik.

Ugyanakkor az, hogy mi a normális, szokványos, természetes, az nem objektív tény. Sokkal inkább kultúra függő kérdés, ezért sok esetben nem húzható éles határ.

A történelmet akár pár vagy pár száz évet visszatekintve is találunk számos olyan szexuális tevékenységet, amelyet betegnek vagy bűnösnek tartottak. Sok ilyet ma viszont nem tekintjük annak. Így nemrégiben még az orális szexet, a az önkielégítést vagy a melegeket és leszbikusokat bűnösnek vagy perverznek tartották. Ezért ezeket tiltották illetve bűntették.

Ma úgy véljük, hogy elfogadható minden olyan szexuális vágy és gyakorlat, amely a másik fél belegyezésével történik. (Ha a másik fél képes dönteni, tehát beszámítható, nem gyerek, nem kiszolgáltatott.)  Illetve nem okoz testi vagy lelki problémát sem önmagának sem a partnerének.

Alapvetően több szempont alapján szokás valami a normalitás vagy a parafília kategóriájába sorolni. Az egyik szempont a társadalmi megítélése a tevékenységnek, a másik pedig következménye az adott viselkedésnek. Illetve lényeges szempont, hogy a másik fél adja-e a beleegyezését és képes-e erről dönteni.

A parafíliák alapvetően négy irányultságúak lehetnek. Vonatkozhatnak valamilyen testrészre, ruházatra, életkorra, vagy viselkedésre.

Mindez sokszor nagyon tárgyiasultnak és személytelennek tűnik. Ez sokszor valóban személytelenné is teszi a szexet, ugyanakkor nagyon sok esetben a fétis vagy parafília nem csökkenti az intimitást. Sok esetben a kapcsolati mélység, a szexuális és emberi intimitás nem sérül a parafíliák miatt.

Ugyanakkor a fétisek sokszor olyan izgalmai többletet visznek az együttlétbe, amely a személy más módon nem tud átélni. Emellett pedig mindez oldja is a szorongást, és így szintén hozzájárul a személy szexuális öröméhez.

Parafíliás zavar

Parafíliás zavarról akkor beszélhetünk, ha a parafília feszültséget, szenvedést okoz a személynek. Vagy amely rá vagy másokra nézve testi vagy pszichológiai veszélyt jelent.

A parafíliák, fétisek erőssége, időbelisége

Erősség alapján lehet:

Opcionális parafília, amely azt jelenti, hogy ez a tevékenység csupán színesíti a személy vagy pár szexuális életét. Nem alapvetően része az illető szexualitásának, csupán érdekesség, változatosság miatt történik.

Preferált parafília, amikor ez jelenti a személy számára a valódi örömöt. Törekszik erre, de enélkül is el tudja képzelni a szexualitást és örömteli szexet.

Exkluzív parafília, amikor a személy csak az adott parafília, fétis megélésekor képes a szexuális vágyra vagy kielégülésre. Ha ez nem élhető meg vagy nincs jelen, akkor az adott helyzet nem vonzó, nem izgalmas számára. Így nem jelent szexuális ingert. A szex csak a parafília, fétis mentén képzelhető el, máshogy nem. Mert enélkül nincs szexuális izgalma, vagy nem tud eljutni az orgazmusig és teljesen érdektelen számára a szituáció.

Időbeliség alapján lehet:

Epizodikus parafília, esetén a fétis időnként jelenik meg, nem folyamatos a jelenléte, és nem kizárólagos a személy szexuális életében.

Szituatív parafília, amely nem folyamatosan van jelen a személy fantáziájában, szexuális vágyaiban, hanem bizonyos helyzetekben, szituációkban jelenik meg.

Kényszeres jellegű parafília, amikor már függőségről beszélhetünk. Amikor a szexfüggőség, szexuális addikció megállapítható. Ez azt jelenti, hogy a személynek már nincs igazi kontrollja a fétis felett. Hogy ennek káros következményei is megjelnennek. Akár a saját testét, pszichéjét, életvezetését veszélyezteti az adott tevékenység. Akár a partnerének okoz ez szenvedést, károsodást, vagy lelki problémát. Amikor már nem tudja urallni, hogy mennyi időt, energiát vagy pénzt költ erre. Amikor jelentős szorongással vagy dühvel jár az, ha a szenvedét nem tudja megélni, ha jelentős megvonási tünetek jelentkeznek.

Parafíliák, fétisek kezelése, pszichoterápiája

A szexuális érdeklődés az esetek nagy részében nem változtatható meg, sem pszichoterápia útján, sem pedig más úton. Ez ugyanakkor nagy értékben függ attól, hogy hogyan mindez hogy alakult ki, hogyan kapcsolódik ez a személyhez.

Ugyanakkor pszichológus sok segítséget tud abban nyújtani, hogy az ebben érintett személy megismerje önmagát, a motivációt és a saját működését. Hogy a vágyait és lehetőségeit elfogadva tudjon örömteli és boldog életet és felszabadult szexuális életet élni. És mindezt úgy tegye, hogy azzal ne okozzon sem önmagának sem pedig másoknak testi vagy lelki problémát.

Vannak olyan vágyak és késztetések, amelyek veszélyesek a személyre, vagy a szexuális folyamatba bevont személyre. Ez esetben fontos a személynek megtanulnia meghúzni a határt és uralkodni a saját vágyain. És fontos megtalálni a szexualitás és párkapcsolat olyan elfogadható formáit.  Olyan módokat, amelyek nem jelentenek veszélyt sem saját maga számára, sem pedig másra.

Ugyanakkor nagyon sok parafília, fétis veszélytelen és ártalmatlan. Ha a másik beleegyezésével történik, akkor csupán egy kevésbé szokványos formája a szexualitásnak. Ilyen esetben fontos, hogy a személy megismerje a saját vágyait, működését és megtanuljon ennek mentén örömteli életet élni. Hogy tudjon olyan párkapcsolatot kialakítani, amelyben ki tud teljesedni érzelmileg és szexuálisan.

Parafíliák, fétisek kialakulása

Öröklődés, pszichoszexuális fejlődés, koragyermekkor

Nehéz meghatározni, hogy miért alakul ki egyesekben végtelenül erős vágy igen szokatlan irányultsággal. Ennek nagyon sok oka lehet. Az élettani folyamatokat és biológiai működést meghatározó genetikai örökség megnyilvánulása és a pszichoszexuális fejlődés nagyon összetett folyamat. Sok esetben fellelhetőek olyan koragyermekkori élmények, amely magyarázzák a fétis kialakulást. De ez nem minden esetben ilyen egyértelmű.

Jelentős élmények

A szexualitás kialakulására, formálódására nagyon sok folyamat hat. Jelentős hatása lehet az első szexuális élménynek.  Ez nem feltétlenül az első szeretkezést jeleni, hanem sokszor gyermekkori élményeket. Bármilyen olyan helyzetet, amely a személynek valamilyen módon izgalommal, szexualitással párosul. Illetve amely ezután szorosan kapcsolódik a szexuális vágyhoz.

Sok esetben a gyermekkori megaláztatások, alárendelt élmények megjelennek a szexuális vágyakban, Vagy valamilyen formában igyekszik megismételni őket a személy. Vagy éppen a másik oldalra vágyik és fontos, hogy a másik oldalra kerüljön, hogy ő váljon dominánssá, hogy játékos és izgalmas formában törlesszen. Illetve azonosuljon az agresszorral, maga válhasson a vesztesből győztessé. (Nem véletlen, hogy a BDSM nem ritka, és a főbb témái éppen a kötözés, a fegyelmezés, a dominancia, az alávetettség, a szadizmus és a mazochizmus. Ugyanakkor a BDSM kedvelőire is igaz, hogy sokféle mélysége és erőssége lehet. BDSM szexet kedvelők körében végzett kutatások érdekes eredményt mutattak. Azt, hogy semmilyen gyerekkori trauma vagy mentális zavar nem gyakoribb körükben.)

Izgalmas és tiltott vágyak

Jelentős hatásuk van a tilalmaknak is. A szexuális izgalom az valóban izgalom. Ugyanakkor a a tiltott tevékenységek is izgalmasak, így nem ritka, hogy ez a kettő együtt járjon és alakítsa, formálja egymást. Ami izgalmas az pedig könnyen rögzül mélyen és kapcsolódik össze a vággyal.

Másrészt a tilalom elfojtáshoz vezet. Az elfojtott szexualitás nem szűnik meg, hanem tovább dolgozik és más utat keres. Ez az út sokszor meglepő, még az érintett személy számára is. Éppen ezért tud megjelenni ezeken a területeken, mert a hagyományos szexuálisan izgalmas ingerek felett a személy őrködik. Hiszen a bűntudata nem hagyja ezt megélni. A szexuális vágy ez esetben érthető módon keres olyan utat, amelyet nem őriz a személy. Így a szexuális vágy, a szexuális inger felbukkan és nagyon markánsan tör előre egy fétis vagy parafília által. Amely persze méginkább tilos és bűntudat keltő, mint a normál szexualitás, de mégis nagy eséllyel megerősödik. Illetve mélyen összekapcsolódik a szexuális vággyal.

Pornó, extrém tartalmak és emelkedő szexuális ingerküszöb

Jelen korunkban a pornó minden korábbinál markánsabban van jelen és gyorsan, könnyen, ingyenesen elérhető. Ennek a hatása is markánsan jelentkezik. A szexuális ingerekkel való túlstimulálás azt is eredményezi, hogy egyre feljebb tolódik az ingerküszöb. Ezért a pornó fogyasztásra jellemző, hogy egyre extrémebb és extrémebb tartalmak tudják csak átlépni a szexuális izgalom küszöböt. Így a pornó fogyasztók egyre extrémebb tartalmakat találnak és szeretnek meg és keresnek. Ezért a vágyaik is ehhez kötődnek. Parafíliák és fétisek persze voltak a pornó megjelenése előtt is. De elvitathatatlan, hogy a pornó olyan szexuális sokkot jelent a mai világban, amelynek sokan nehezen tudnak határt szabni. Így a pornófüggés együtt jár az extrém tartalmak keresésével mind a pornóban, mind pedig a valóságban. Mert sok esetben aki a pornó ingerküszöbéhez szokott, az a valóságban is az extrém szexuális élményeket tartja csak vonzónak. Ez pedig sokszor a parafíliák és fétisek világába vezet.


Facebook oldalam: