Szexuálpszichológus, szexológus, párterapeuta

Izgalmi fázis zavarai nőknél – A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz (a hüvely nedvesedésének hiánya)

A női izgalmi fázis zavar leírása:

Testileg a hüvely nedvesedésének hiánya és a hüvely egyéb jellemző változásainak a hiánya jellemzi. A genitáliák nedvesedésének, megduzzadásának hiánya az aktus közben, és így az orgazmus közben. Így az orgazmus zavara is társul a folyamathoz. Lelki szinten csökken az örömkészség, és hiányoznak az erotikus érzések.

A női izgalmi fázis zavar gyakorisága:

Egy vizsgálatban azt találták, hogy a nők 43%-ánál alkalmanként előfordul nedvesedési probléma. A 18-59 éves nők közt a nők 14%-nál jelentkezett az izgalmi zavar.

Összességében a nőknél 10-50% közötti az előfordulás gyakorisága. A tünetek sok esetben nem érzékelhetőek a hüvelyi nedvesítők, síkosító anyagok miatt.

A női izgalmi fázis zavar lehetséges okai:

A szexuális ingerlésre adott csökkent választ okozhatja teljesítményszorongás, depresszió, düh, negatív önértékelés, korábbi szexuális erőszak és bántalmazás. Negatív szexuális attitűd, szexuális teljesítményszorongás, továbbá bűntudat a szexuális kapcsolat miatt, vagy bűntudat maszturbáció miatt.

Az izgalmi fázis zavaroknak lehet a hátterében szexuális műveletlenség. Sok esetben a partner nem tud vagy nem akar megfelelő szexuális ingerlést alkalmazni. Ok lehet a férfiszerep nem megfelelő értelmezése, vagy a nemi szervekkel kapcsolatos ellenérzés.

A hagyományos, alárendelődő, passzív női szerep elfogadása nehezíti a nyílt, kiegyensúlyozott szexuális kommunikációt, mind az igények kifejezését, mind pedig a negatív érzések kommunikálását.

Oka lehet még, ha a nő rendszeresen csak a partnere kedvéért fogadja el a közeledését, amikor nem állnak fenn részéről a szükséges fizikai, érzelmi, kognitív feltételek.

Lehetnek biológiai, testi eredetű okai is az izgalmi fázis zavarnak, így vasculáris és neurológiai korképek, hormonális zavarok, fogamzás gátló tabletták használata.


Facebook oldalam: