Szexuálpszichológus, szexológus, párterapeuta

Hypoaktív szexuális vágy zavar (csökkent, alacsony szexuális vágy, frigiditás) (Inhibited Sexual Desire Disorder, illetve Hypoactive Sexual Desire Disorder)

Hypoaktív szexuális vágy zavar leírása:

A hypoaktív szexuális vágy zavart a szex iránti érdektelenség, és ebből kifolyólag ritka szexuális élet jellemzi. A személy csupán kevés vágyat érez, ám jellemző sok esetben, hogy amennyiben a személy mégis szexuális aktusban vesz részt, akkor teljesen normálisan működik, élvezi az együttlétet, de legalábbis nem unja azt. Ugyanakkor sok esetben az érdektelensége megakadályozza az orgazmus elérését.

A szexualitás iránti vágy, és a szexuális fantáziák csökkenése vagy hiánya, amelyet a személy is nehézségnek, problémának él meg.

Ez sok esetben szorongással jár, mert a személy úgy érzi, hogy nem felel meg a saját, a partnere, vagy a társadalmi elvárásoknak. Ez sok esetben csalódottságot, bűntudatot, szégyenérzetet vált ki.

Az újabb diagnosztikai leírások szerint külön beszélhetünk férfi vágyzavar és női vágyzavar kategóriákról.

Hypoaktív szexuális vágy zavar gyakorisága:

A hypoaktív szexuális vágy zavar előfordulási gyakorisága férfiaknál 1-15%, nőknél 20-35%. Idősebbeknél gyakoribb, mint fiataloknál. Sok esetben más szexuális zavarral társul. Nők esetében gyakoribb, mint férfiak esetében.

Az, hogy az elégtelenség határa mi, az nem dönthető el általánosan egy gyakorisági határt kijelölve, hanem a személyes jellemzők a döntőek. Ebből a szempontból nem csupán a szexuális aktus gyakorisága a döntő, hiszen a szeretkezés motivációja nem csak vágyból, hanem házastársi nyomásból, kötelességtudatból, anyagi vagy egyéb érdekből is eredhet.

A közhiedelem szerint a férfiaknak folyton a szexen jár az eszük, ám ezzel szemben a férfiak 15%-a diagnosztizáltan hypoaktív szexuális vágy zavarban szenved. Ez az arány az utóbbi időben egyre növekszik, amelynek a legvalószínűbb oka az, hogy a női szerep változásával már a nőknek is illendő dolog élvezni a szexuális életet, és így a férfiak abban az esetben már értelmezhetővé válik a hypoaktív szexuális vágy zavar, amely esetekben korábban rejtve maradt. Így az előfordulási gyakoriság növekedése vélhetően nem feltétlenül jelenti a gyakoribb előfordulást, csupán azt, hogy ugyanaz a tünet gyakrabban értelmeződik problémaként, mint korábban.

Hypoaktív szexuális vágy zavar lehetséges okai:

Mint minden szexuális zavarnak, így hypoaktív szexuális vágynak is számos oka lehet.

Oka lehet a szorongás, félelem az örömtől, félelem a kudarctól, a szexuális késztetések feletti kontroll elvesztésétől, a partnerhez való közelségtől, a sebezhetőségtől, a teherbe eséstől.

Okozhatja depresszió, még enyhe mértékű depresszió esetén is előfordulhat.

Azok esetében, akiket akár gyermekkorukban, akár felnőttkorukban bántalmaztak szexuálisan, sok esetben csökken vagy megszűnik a szexuális vágy.

Oka lehet még rossz gyerekkori minta, nem megfelelő kommunikáció a partnerrel, illetve a szexuális élmény egyszínűsége, monotonitása.

Okozhatja bárminemű szorongás, harag. Állhat a háttérben szigorú vallásos nevelés, ennek következtében bűntudat, félelem az önuralom, az önkontroll elvesztésétől, illetve a nem kíván terhességtől.

Lehet az oka egyéb szexuális zavar vagy mentális zavar.

Konfliktusok, stressz, párkapcsolat nehézségek, munkahelyi problémák, anyagi vagy érzelmi kiszolgáltatottság is állhat a háttérben.

Továbbá a szexuális életben való járatlanság, a személyes tér, a párkapcsolatban kialakított kapcsolati intimitás, kapcsolati közelség eltérő igényszintje.

A különféle szerepek nehéz összeegyeztetése (pl. a férfi részéről előfordul, hogy nem sikerül összeegyeztetni a kívánatos nő és a gyermeket szülő anya szerepét a felesége esetében).

Mindezekről bővebben a szexuális averzió témáját feldolgozó részben olvasható.

Testi eredetű okai is lehetnek, így endokrinológiai, neurológiai kórképek, drogfüggőség, alkoholfüggőség, gyógyszerek hatásai, mellékhatásai, környezeti ártalmak stb.

Mind pszichológiai mind testi okok tekintetében a szexuális averzió leírásánál felsorolt tényezők okozhatnak hypoaktív szexuális vágy zavart is, így a teljes kép érdekében érdemes elolvasni a szexuális averzió leírását is, mert az ott felsorolt és bővebben kifejtett okokból következhet hypoaktív szexuális vágy zavar is.


Facebook oldalam: