Szexuálpszichológus, szexológus, párterapeuta

Szexuálpszichológus, szexológus vagyok, az általam végzett tanácsadás, szexuálterápia, párterápia összetett szemlélet, tág látókör, emberközpontúság jegyében történik. A hangsúly a párkapcsolati és személyes akadályok, problémák feltérképezésén, és a megoldásukhoz vezető út közös kialakításán van. Ez igaz akkor is, ha egyénileg jön hozzám valaki és akkor is, ha a pár közösen jön el. Párkapcsolatban élők esetében általában az a leghasznosabb, ha mindketten eljönnek és a terápia párterápiás keretben történik. Ha valakinek nincs párkapcsolata, akkor természetesen annak hiányában is érdemes a szexuális problémákkal foglalkozni.

Több mint 10 éve foglalkozom szexuálpszichológiával, szexuálterápiával és párterápiával.
Fő állású szexuálterapeuta és párterapeuta vagyok, a teljes munkaidőmet és szakmai tevékenységemet ezzel töltöm. Így mind a végzettségeim, képzettségeim, mind pedig a 10 éves tapasztalatom alakította ki a tanácsadó és terápiás hatékonyságot és tág látóteret.

Szexuálpszichológus

Szexuálpszichológusként és szexuálterapeutaként számos olyan problémával találkozom, amely a szex és/vagy a párkapcsolat területét érinti. Ez sokszor a boldog és harmonikus élet akadálya egyik, vagy mindkét fél számára. Fontosnak tartom, hogy a szexuális és párkapcsolati problémák az esetek többségében változtathatóak, megszüntethetőek. Sok esetben ezekkel a problémákkal meg tud küzdeni a pár önmaga. Ha ez nem sikerül, akkor mindenképpen érdemes szexuálterapeuta, illetve párterapeuta segítségét kérni. Egy független személy, aki már sok párkapcsolati és nemi problémát látott, és aki szakértőként nagy tapasztalattal tekint a problémára. Ez igen gyakran a megfelelő változáshoz, a probléma enyhüléséhez, megszűnéséhez vezet.

Tanulmányok

Egyetemi diplomák

Pszichológus diplomámat a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szereztem.
Egyetemi tanulmányaim mellett, és azt követően több terápiás módszerrel, elmélettel és gyakorlattal is megismerkedtem.

Tanácsadó szakpszichológusi szakvizsgával rendelkezem. A tanácsadó szakpszichológus szakképzést az ELTE-n végeztem.

Szexuálpszichológiai szakpszichológus szakképzésem az ELTE-hez és Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus nevéhez köthető.

Pszichodráma

Felsőfokú pszichodráma képzésben is részt vettem a Magyar Pszichodráma Egyesület szervezésében, ennek nyomán pszichodráma vezető vagyok. Sok éve vezetek pszichodráma csoportokat és workshopokat. Pszichodráma képzésem és szemléleletem kialakulás a következő szakemberekhez köthető: Dr. Daubner Béla, Dr. Vikár András, Dr. Pintér Gábor, Luthardt Andrea.

Családterápia, párterápia

A képzés szakmai keretét Magyar Családterápiás Egyesület adja. Számomra a legfontosabb mesterek és szemléletformálók párterápia és családterápia területén: Dr. Komlósi Piroska, Dr. Barát Katalin, Dr. Hammer Zsuzsanna, Dr. Hardy Júlia.

Szexuálpszichológia, szexológia

Szexológiát, szexuálpszichológiát, szexuálterápiát a Dr. Szilágyi Vilmos szexuálpszichológus által vezetett képzésen kezdtem el tanulni.
Majd az ELTE keretei között Szexuálpszichológiai szakpszichológus szakképzést kezdtem, Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus vezetésével.
Szexuálpszichológiai képzéseim és szemléletem kialakulása a következő szakemberekhez köthető leginkább: Dr. Szilágyi Vilmos, Dr. Hevesi Krisztina, Kozékiné Dr. Hammer Zsuzsanna, Dr. Barát Katalin, Dr. Lisznyai Sándor, Dr. Lukács Eszter, Dr. Gyovai Gabriella.

Hipnoterápia, integratív pszichoterápia, NLP

Az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között, elsősorban Dr. Daubner Béla vezetésével.

Tudatos jelenlét, MBSR

Ebben a témában Jon Kabat-Zinn, Fazekas Gábor, Dr. Szondy Máté, Dr. Szabó-Bartha Anett.

Ezen felül számos szakmai irány és módszer képzésén vettem részt és építettem be szexuálterápiás és párterapiás munkámba.

A fenti szakembereken felül még Dr. Hajduska Mariann pszichiáter, pszichoterapeuta nevét kell megemlítenem, aki nagyon nagy hatással volt a terápiás és tanácsadói munkám szemléletének kialakításában.

Emellett különféle szakmai tapasztalataim során gyakorlatot szereztem többek között a tréningmódszer, a szervezetfejlesztés és a coaching területein.

A pszichológus számára ugyanakkor a tanulás és fejlődés sohasem ér véget. A szexuálterápia és párterápia ráadásul olyan területek, amelyekhez széles körű és nagyon aktuális ismeretek kellenek. Így fontosnak tartom a folyamatos önképzést és a tájékozottság állandó fejlesztését. Illetve nagyon fontos a szakember számára is a folyamatos önismereti reflexió és önfejlesztés. Ezért napi szinten igyekszem fejleszteni a tudásomat és tájékozottságomat. Illetve odafigyelni arra, hogy az önismeret útja végtelen, és fontos átszűrni magamon a tapasztalatokat és tanulni belőlük, épülni általuk,

Mit jelent az, hogy szexuálpszichológus, szexuálterapeuta?

A szexuálpszichológus olyan pszichológus szakember, aki széles körű ismeretekkel rendelkezik a pszichológián belül a szexualitás, a párkapcsolat, a család témaköreiben. A  szexuálterápiában a családterápia és a párterápia eszközeit és szemléletétét is felhasználva nyújt segítséget. A szexuálpszichológus tehát végzettségét tekintve pszichológus. Olyan pszichológus, aki alapvetően a szexualitás és a párkapcsolatok területére specializálódott. Ezen felül rendelkezik szexuálpszichológiai szakpszichológus szakvizsgával. Illetve rendelkezik széleskörű párterápiás ismeretekkel, mert a szexuálterápia  sok esetben nem választható szét a párkapcsolati működéstől.

A szexuálterápiás segítség legfőbb területei:

Leggyakoribb problémák, melyek esetén a szexuálterapeuta segíthet. Mindezekről a problémákról a problémák nevére klikkelve, vagy a bal oldali menüből választva részletes leírást olvashat. Az alábbiakban pedig vázlatosan említem a főbb problémákat:

Korai magömlés

Korai magömlés esetén a személy gyorsabban jut el az orgazmusig, mint szeretné. Gyorsabban van orgazmusa, mint azt az együttlét minősége, élménye igényelné. Ez jelentheti azt, hogy az orgazmus előbb következik be, mint a párjának az orgazmusa, és ez csökkenti a közös erotikus élményt. De jelentheti azt is, hogy az orgazmus nagyon röviddel a behatolás után történik, vagy akár a behatolás pillanatában. Sőt olyan is előfordul, hogy már az előjáték során ez megtörténik. Illetve olyan esetek is vannak, amikor ehhez fizikai érintés sem szükséges, hanem ehhez elég a partner közelsége, az erotikus szituáció. A korai magömlés tehát eléggé szubjektív. Mindenesetre ha a pár úgy érzi, hogy számára ez akadálya az örömteli nemi életnek, akkor érdemes a változás lehetőségét keresni.

Merevedési zavar, erekciós zavar

A merevedési zavar a pénisz merevedésének a hiányát jelenti. A merevedés nem jön létre, vagy nem elég tartós az aktushoz. Ez lehet minden szexuális helyzetre jellemző, de sok esetben csak a behatolás előtt szűnik. Illetve az is előfordul, hogy az aktus közben veszti el a férfi a merevedését. Ennek számos oka lehet, akár a személyt akár a párkapcsolatot tekintve.

Női orgazmus zavar (orgazmus hiánya, késése, orgazmusképtelenség)

A női orgazmus zavar többféle lehet. Van amikor a nő még soha sem élt át orgazmust. Van olyan amikor a nő önkielégítés során el tudja érni az orgazmust, de szeretkezés által nem. Illetve ha el tudja érni a szex során, akkor nagyon nehezen vagy nagyon ritkán. Korábbi korokban a női öröm nem volt egyértelmű része a szexnek, de az utóbbi 100 évben ez sokat változott, így mára már a női orgazmus hiánya problémát jelent, mert nyilvánvalóvá vált, hogy a nők többsége számára elérhető az orgazmus élménye.

Vaginizmus, hüvelygörcs

A vaginizmus, illetve hüvelygörcs, a női hüvely görcsös összehúzódását jelenti. Ez leginkább szexuális helyzetben jelenik meg, de lehet ettől független is. Van olyan erős összehúzódás, amely még a tampon behelyezését is lehetetlenné teszik. Olyan is van amikor a pénisz behatolás lehetséges, de ez jelentős fájdalommal jár. Ez sokszor olyankor is előfordul, amikor a hölgy vágyik a szexre, a vágya erős. Így ez nem jelenti azt, hogy a személy el akarja utasítani a szexuális helyeztet, illetve a behatolást, hanem nagyon is vágyik erre. Sőt sok esetben a csikló orgazmust is át tudják élni a vaginizmus tünetei ellenére a nők. De ugyanakkor ezt a reflexes működést a nemi vágy és az orgazmus sok esetben önállóan nem tudja felül írni.

Dyspareunia (fájdalmas közösülés)

Dyspareunia, vagy fájdalmas közösülés akár férfinél, akár nőnél előfordulhat. Az aktus, a behatolás, a közösülő mozgás a nemi szerveken enyhe vagy intenzív fájdalommal jár. Az orvosi kivizsgálás mellett, illetve ha nem található fizikai ok, akkor fontos szexuálpszichológus segítségét kérni. Fontos a segítség, hogy a szex fájdalommentes és örömteli lehessen.

Férfi orgazmus zavar (orgazmus hiánya, nehézsége)

Az orgazmus hiánya férfiaknál is előfordul, nem csak nőknél. Ez jelentheti azt, hogy a férfi maszturbálás során képes eljutni az az orgazmusig, de a szeretkezés során nem. Olyan is van, amikor a férfi önkielégítéssel sem képes eljutni az orgazmusig, de szeretkezés során nem. Illetve gyakori, hogy orális vagy kézzel történő ingerlés által a férfi képes az orgazmusra, de hüvelyi úton képtelen rá. Ez tehát nem teszi teljesen lehetetlenné a szeretkezés örömét, de mégis akadálya a férfi hüvelyben történő orgazmusának. Ez az erotikus élmény csökkenése mellett a gyermeknemzés lehetőségét is akadályozza.

Nőknél: A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz

A női nemi izgalom hatására elmaradnak a testi válaszok, amely leginkább a nedvesedés hiány jellemez. Ez kellemetlen tünet, amely esetileg természetes, hogy előfordul időnként minden nőnél és ez síkosító használatával könnyedén áthidalható probléma. Ha viszont ez tartós, akkor nagyon javasolt szexuálpszichológus segítségével átgondolni ezt. Ennek hátterében lehet fiziológiai probláma, de lehet a szexuális helyzettel kapcsolatos lélektani nehézség is.

Szexuális averzió (korábbi nevén: szexuális fóbia)

Amikor valaki irtózik a szextől, fóbiás félelem jellemzi a szexualitással kapcsolatban, az a szexuális averzió vagy fóbia. Ez általában azt is jelenti, hogy a személy mindenáron elkerüli az erotikus helyzetet, adott esetben akár a párkapcsolatot is. Ez nem jelent feltétlenül asszexualitást, sok esetben a személy maga sem érti, hogy miért taszítja a szex, de ezzel együtt nem tud ezen az állapoton egyedül változtatni.

Hypoaktív szexuális vágy zavar (csökkent, alacsony szexuális vágy)

A szexuális vágy mértéke mindenkinél különböző, sőt egy adott személy mindennapjaiban is változik. Szexuális vágyzavar, csökkent vágy az az állapot, amikor a személyt zavarja az, hogy kevésnek érzi a nemi vágyát. Ezt érezheti saját maga miatt is kevésnek, vagy pedig a párkapcsolata vagy a párja szempontjából zavaró az alacsony szexuális aktivitás. Az, hogy mi az elegendő, vagy mi a kevés az szubjektív. Az a döntő, hogy következik-e ebből párkapcsolati nehézség, konfliktus, illetve a személy vagy a partnere számára ez okoz-e nehézséget.

Pornófüggőség

A pornó függőség kialakulása ebben az évtizedben a legkönnyebb. Ennek sok oka van. Az egyik az, hogy az internetes pornó jelenleg korlátlanul, ingyenesen és végtelen változatos módon érhető el. A pornó olyan idegrendszeri folyamatokat indukál, amely számos embert nagyon könnyen és hatásosan függővé tesz. Ez sokszor rombolja a személy életminőségét, életvezetését, párkapcsolatát és szexuális életét. Ez vezethet komoly párkapcsolati krízishez, merevedési zavarhoz, korai magömléshez, vágyzavarhoz és számos egyéb problémához. Sokan megpróbálnak önállóan szabadulni ettől a pornófüggéstől, ez sok esetben sikerül is. Ám nagyon sok esetben nem, ekkor mindenképpen fontos szakember segítségét kérni ebben.

Szexfüggőség, maszturbáció függőség

A szexfüggőség, önkielégítés függőség komoly probléma. Ekkor a személy nem tud szabadulni a kényszeres cselekvéstől. Nagy feszültséget okoz számára ennek a hiánya. Illetve komoly gondokat okozhat mindez az életvezetésében, munkájában, párkapcsolatában, az élete számos területén. Ezért nagyon indokolt szexuálpszichológus segítségét kérni és indokolt lehet a párterápia is.

A fenti felsorolt funkciózavarokról részletest leírást talál ha a szövegben lévő linkekre kikkel. Illetve ha a bal oldali menüben a probléma linkjére klikkel.

Segítségkérés, kapcsolat

Ha úgy érzi, hogy szexuálpszichológus segítségére van szüksége, akkor a furedi@furedi.hu e-mail címen kapcsolatba tud velem lépni. E-mailben tudunk egyeztetni időpontot az első találkozásra.

Füredi Krisztián
szexuálpszichológus Budapest belváros


Facebook oldalam: