Szexuálpszichológus, szexológus, párterapeuta

Dyspareunia – fájdalmas közösülés

A dyspareunia, fájdalmas közösülés leírása:

A szexuális aktus során a nemi szervekben érzett fájdalom, mind férfiak mind nők esetében. A közösülés intenzív fájdalommal jár. A személyek normális módon szexuális izgalomba jönnek, a szexuális aktus szokásosan megvalósul, viszont ez heves fájdalommal jár, amely beárnyékolja a szeretkezés élményét.

A dyspareunia, fájdalmas közösülés gyakorisága:

Előfordul férfiak és nők esetében is, bár nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Nők esetében 3-5% közötti a gyakoriság, más vizsgálatok alapján 10-15%-nál fordul elő, férfiak esetében 0,2-1%.

A dyspareunia, fájdalmas közösülés lehetséges okai:

Okai lehetnek a pszichoszexuális fejlődés során tanult negatív attitűdök, melyeket akár a szülők is közvetíthetnek. Ok lehet még traumatikus szexuális esemény, nemi erőszak, párkapcsolat zavara, kommunikációs probléma.

Pszichés eredetű dyspareunia is előfordul, de ez viszonylag ritka. Oka lehet például az említett korábbi szexuális bántalmazás vagy a párkapcsolat zavara.

Biológia ok lehet vulváris vestibulitis, endimetriosis, medencei trauma, vulvaris vagy vaginalis atrofia (ösztrogénszint csökkenés) és az olyan elváltozások, amelyek a hüvely szárazságát okozhatják.
Férfiaknál biológiai oka lehet a prostatitis, Peyrnie kór, húgyúti fertőzés.
A háttérben az esetek többségében testi okok álnak. Így például a gyermekszülés közbeni sérülések, a hüvely, méhszáj, a méh a méhszalagok sérülése, a szülés megkönnyítése, a szülőutak kiszélesítésére használt beavatkozás, a hátmetszés hege. Okozhatja a hüvelyben lévő szűzhártya maradványa, különféle kórokozók, a fanszőrzet beakadása, húzódása. Alkalmi betegségek, endometriózis, tumor, ciszta, hüvelyöblítés, fogamzásgátló zselé, allergiás reakció az óvszer vagy a pesszárium anyagára vagy az ondóra.


Facebook oldalam: